Diósült, a "vegetáriánus hús"
sponsored links
Biztos más húsevõ is így van vele: ha napokig nem eszik húst, akkor egyszer csak hiányzik az íze. De mint kiderült nem is a hús íze hiányzik nekem, hanem az a fûszerezés, amit általában a húsok kapnak meg. Mert például ez a diós pite igencsak hússzerû (már ha szabad ilyet mondani). Megtévesztésig azt hinné az ember, hogy hús is van benne.
Gyorsan elkészül, tökéletes például vacsorára. De akár fõételnek valamilyen salátával is el tudom képzelni. Mi ezzel a káposztasalátával ettük. Svédasztalra, hidegtálhoz is tökéletes választás lehet.
Diósültrõl elõször Anna blogjában olvastam, de itt van az angol nyelvû változat is. Lentebb pedig az én verzióm.
Hozzávalók (23 cm-es tortaformába, de akár szögletes tepsiben is süthetjük):
300 g dióféle (100 g dió, 80 g mogyoró, 80 g kesudió, 20 g mandula, 20 g szezámmag vegyesen fekete és fehér)
130 g hagyma (3 kisebb vöröshagyma)
500 g paradicsom
3 nagy tojás
200 g reszelt sajt (gouda, edámi, ementáli)
1 púpozott tk. kakukkfû
1/2 tk. zsálya
? tk. menta
1 púpozott ek. aprított friss petrezselyem
1 tk. citromlé
1 tk. dijoni mustár
1/4 tk. só és egy kevés õrölt fehér bors
Diófélékbõl és magvakból nekem ez az összetétel volt kéznél ezúttal, de bármilyen arányban használhatunk diókat és egyéb olajos magvakat. Például következõre biztos kerül majd bele tökmag és napraforgómag is. A lényeg, hogy összesen 300 g legyen. A magvakat száraz serpenyõben megpirítom (mikróban is pirítható). Több adagban fért el a serpenyõmben. Hagyom kihûlni majd aprítóban finomra darálom.
A hagymákat megtisztítom, apróra vágom. Két darabolt paradicsomkonzervet használok, a levét leszûröm. 500 g paradicsomhús maradt nekem leszûrés után.
A diós keverékhez adom a hagymát, paradicsomot, a reszelt sajtot, a fûszereket, a citromlevet, a mustárt és a villával kissé felvert tojásokat. 23 cm-es kivajazott tortaformába egyengetem a masszát. Elõmelegített 180 fokos sütõben 45 perc alatt készre sütöm. Hagyom kicsit hûlni, utána szépen szeletelhetõ.